Misselijkmakend is de groene propaganda die de gemeente naar de pers stuurt. Over alle goede resultaten die worden bereikt omdat het bedrijf een biomassa centrale wil. Zo krijgt de buurt eindelijk die langverwachte muur tegen motorcrossoverlast. Dat beetje extra luchtvervuilen moeten bewoners in Zuilen maar voor lief nemen want er is CO2 winst. Ten onrechte spreekt de gemeente over de eventuele gevolgen van het verplaatsen naar buiten de stad. Er is in Utrecht geen asfaltcentrale in bedrijf dus neemt het aantal transportbewegingen alleen maar toe als er één op Industrieterrein Lage Weide (iLW) zou worden geopend.
In 2015 besprak de ondernemer van Asfalt Centrale Lage Weide (ACLW) met Milieugroep Zuilen zijn voornemen een vergunningsaanvraag in te dienen voor de oprichting en ingebruikname van een asfaltcentrale op Lage Weide. Na een aantal gesprekken en aanpassingen aan de inrichting te verankeren in de vergunning om te voorkomen dat er milieuschade en overlast zou kunnen ontstaan, werd de vergunning ingediend en goedgekeurd door het bevoegd gezag.
Milieugroep Zuilen werd in een vroegtijdig stadium betrokken door de ondernemer omdat de aanvraag controversieel was. Immers, de tijdelijke KWS asfaltcentrale aan de Groenewoudsedijk (ACU) die recht tegenover woonwijk Kanaleneiland zat, had jarenlang overlast veroorzaakt en mocht desondanks steeds uitbreiden. Pas toen er in 2017 concrete woningbouwplannen voor Groenewoud waren, ging ACU dicht.
Milieugroep Zuilen was ondanks het medewerken aan de vergunning voor ACLW niet ongelukkig met het vier jaar uitblijven van de feitelijke bedrijfsactiviteiten naast de woonwijk. Met verbazing werd het gedraai van de gemeente gevolgd toen gemeenschapsgeld (2 ton) in de voorjaarsnota van 2017 cadeau werd gedaan aan de Motorcrossclub, als die een geluidswerende muur zou bouwen, zonder dat die voorziening was verankerd in de vergunning aan de club. Die twee ton zou vrijkomen uit een grondtransactie met ACLW. Tot verbazing van Milieugroep Zuilen kwam die transactie maar niet tot stand terwijl de vergunning gewoon was verleend in 2016. Die grondtransactie bleek voorwaardelijk voor het oprichten van de muur.
Milieugroep Zuilen en de ondernemer van ACLW blijken sinds 2016 aan het lijntje van de gemeente te worden gehouden. Het lijkt erop dat onder druk van energie wethouder van Hooijdonk de geplande en goedgekeurde conventioneel gasgestookte installatie moest plaatsmaken voor een duurzaam alternatief. Restwarmte moest worden terug geleverd via een niet bestaande koppeling aan het warmtenet van Eneco waar sinds begin 2019 ook een biomassa centrale draait. Iedereen kan bedenken dat zonder subsidie op de kosten voor het maken van die koppeling, de businesscase niet rond komt. Het ontbreekt de gemeente aan een plan voor een warmtenet op Lage Weide. Niet alleen om restwarmte aan te leveren maar ook om andere energieverbruikers aldaar te bedienen.
Inmiddels heeft de ondernemer een aanvraag gedaan om aan gesubsidieerde CO2 fraude mee te doen. Dat is goed voor een groen imago maar kost hem nog steeds veel meer dan gasgestookt. Zo wordt zogenaamd wel bijgedragen aan het oplossen van het CO2 probleem. Ook aan de Utrechtse 'van het gas af ambitie' die pas sinds de zomer van 2019 de stadhuisbrug bezig houdt. Of dit ook bijdraagt aan het plotseling wel 'strikt gehanteerde stikstofbeleid in de buurt van Natura 2000 gebieden', wordt niet benoemd. Tenslotte moet bouwend Nederland door, zeker op het gebied van asfalt (?). Er wordt niet benoemd of twee biomassa centrales op Lage Weide misschien wat teveel van het goede is. Berichten uit de provincie doen het ergste vermoeden.