Ook in de landelijke pers is er tumult over windmolens. Tijd voor een update.
Utrecht, 23-feb-2025
In december is de gemeenteraad van Utrecht akkoord gegaan met 5 gebieden met goede mogelijkheden voor wind- en zonne-energie en 2 gebieden met goede mogelijkheden om aardwarmte op te wekken. Verder onderzoek is nodig, zo stelt de gemeente. In andere gebieden die werden onderzocht zijn er minder mogelijkheden voor windmolens en zonnevelden, bijvoorbeeld omdat er erfgoed ligt. De gemeente kijkt of dat kan worden oplost. In sommige gebieden moeten de mogelijkheden voor aardwarmte verder worden onderzocht.
Eind 2025 wil de gemeente eisen en voorwaarden vaststellen voor projecten.
Wat betekent dit voor Rijnenburg en Lage Weide?
Utrecht, Rijnenburg en Reijerscop
Op 6 juni 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met het bestemmingsplan voor de windmolens in Rijnenburg en Reijerscop. Energiecoöperatie Rijne Energie mag volgens de gemeente nu het eerste windpark binnen de gemeente Utrecht gaan bouwen. Er is tenslotte een vergunning afgegeven. De gemeente doet voorkomen alsof alles in kannen en kruiken is maar er zouden nog tenminste 1 procedures bij de RvS lopen.
In het bestemmingsplan staan een aantal belangrijke voorwaarden voor de windmolens. Lees hier verder.
Utrecht, Lage Weide (gebied 49 in de RES)
De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om Lage Weide tot focusgebied te verklaren. Men gaat er nu vanuit dat er in Lage Weide mogelijkheden zijn om windmolens te plaatsen en om aardwarmte uit de bodem te halen. Hier is verder onderzoek naar een goede plek voor nodig. Ook wil de gemeente in dit proces de omwonenden betrekken. Lees hier meer.
Haagse politiek
Minister Hermans wil dat windmolens dichtbij huizen mogen staan, zodat er makkelijker een vergunning voor windmolenbouw kan worden afgegeven. Haar voorstel, dat gelijk is aan het voorstel dat al een jaar ter besluitvorming ligt in 2025, is om landelijk vast te leggen dat: de afstand van windturbines tot bewoning/bebouwing is 2 x de tiphoogte. Uit de PVV en BBB komt een tegengeluid: 4x de tiphoogte moet de norm worden op land, om hinder te voorkomen. Het hoofdlijnenakkoord van de coalitie PVV-VVD-NSC-BBB geeft aan:
- dat windmolens zoveel mogelijk op zee geplaatst moeten worden in plaats van op land.
- dat woningbouw voorrang krijgt boven windmolens bij concurrentie om grond voor nieuw te bestemmen gebieden.