In november 2021 werd door het CDA met steun van Groen Links, Christen Unie, D66 en Student & Starter motie M366 ingediend (hierna de motie) met het oog op de begroting voor 2022. Het zou wat mogen kosten om zorgvuldig onderzoek te doen, “rekening houdend met de buurt”. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen (72%).
De constateringen en overwegingen in de motie maken duidelijk, dat ook al zou Lage Weide opnieuw een kansrijke locatie kunnen zijn, Lage Weide was immers voor windenergieopwekking in 2014 al afgevallen na onderzoek in de jaren ervoor (“mits dit ruimtelijk ingepast kan worden”, ‘wat inkadering vraagt’), er weinig ruimte is en veel bewoning in de directe nabijheid. Er zal zorgvuldig worden omgegaan met bewoners, die laten participeren in een vroegtijdig stadium. Stuk voor stuk weloverwogen aspecten. Ook worden slagschaduw en geluidshinder genoemd, omgevingseffecten. Geen woord over gezondheid of veiligheid. De motie lijkt tegen beter weten in.
Tijdens het debat op 28 november 2024 in de commissie ‘Energie(transitie), Duurzaamheid, Vastgoed en Wonen’ over de ‘Beleidsnota opwekgebieden voor schone energie’ (hierna de nota) komt de motie kort ter sprake. Volgens de indieners is er voldaan aan de strekking van de motie.
Inderdaad is bij nalezing over de motie opgetekend in iBabs:
20240222: De motie wordt betrokken bij het opstellen van de Beleidsnota zoekgebieden duurzame energiebronnen.
20241120: Aan de motie is invulling gegeven bij het opstellen van de Beleidsnota Opwekgebieden voor schone energie in Utrecht. We hebben hiertoe milieueffecten onderzocht middels een planmer, een belangenafweging gemaakt en een gebied voorgesteld waar wind in Lage Weide kan komen. Ook met de omgeving is daarover uitvoerig gesproken. Bij de beleidsnota, die nu ter besluitvorming voorligt, zit onder meer de nota van zienswijzen
In totale verbijstering en vol onbegrip vanuit de buurten op en rond Lage Weide reageert de ‘pop-up’ Molen Coalitie als volgt:
• Inderdaad zijn er ruim 400 zienswijzen van bezorgde bewoners (o.a. over gezondheid, geluid en slagschaduw) ingediend. Die stuk voor stuk terzijde zijn geschoven. De ongeschreven meningen zullen we nooit weten. Het is een veronderstelling dat ongehoorden geen mening hebben over hun directe leefomgeving. Of dat ze het prima vinden ‘voor de goede zaak’ om overlast van windmolens te ervaren. Uit eerdere versies van de PlanMER blijkt dat er 28000 bestaande woningen binnen de invloedssfeer van Lage Weide liggen. Met stip het grootste aantal woningen. De ‘runners up’ hebben slechts 8000 en 9000 woningen.
• Uit de PlanMER (tabellen 19, 22 en 23) blijkt dat er op Lage Weide vanuit het oogpunt van Externe Veiligheid geen plek is voor windenergie op Lage Weide. De memo ‘gevoeligheidsanalyse windturbinebepalingen’ in de bundel bijlage 4 bij de nota die naar de raad gaat, bevestigt dat nogmaals. Pagina 20 laatste alinea “In geval van de windturbineklasse met een tiphoogte van 270 meter kan in het zoekgebied Lage Weide zelfs op geen enkele locatie zonder meer aan de normen voor het plaatsgebonden risico bij (zeer) kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten worden voldaan”. Pagina 21 leest als een vooringenomen stelling van een Zogenaamd Onpartijdig Objectief Onderzoeksbureau (ZOOO) dat kennelijk is ingehuurd om windmolens er doorheen te loodsen. Desnoods tegen regels van goed bestuur in, zo blijkt uit de eerste zin van de laatste alinea: “De toevoeging van een discutabele afstandsnorm beperkt de plaatsingsruimte in enkele zoekgebieden aanzienlijk.” Bosch en van Rijn c.s. willen zo lezen we hier, meer maatwerkopdrachten.
• De stelling dat er uitvoerig met de omgeving is gesproken is uit de lucht gegrepen. Buren van Lage Weide en Stichting Milieugroep Zuilen (erkende bewonersvertegenwoordigers) zijn niet gevraagd naar een mening of voor een bijdrage in een gesprek.
• Het zal niemand ontgaan zijn dat bijvoorbeeld de gemeente Stichtse Vecht ook gepikeerd is over het feit dat er ‘bewonersavonden’ zijn georganiseerd, zonder daar inwoners uit Stichtse Vecht voor uit te nodigen.
• Op 19 februari 2022 is er een stadsdebat geweest in Overvecht georganiseerd door bewoners en belangengroepen, ook uit Rijnenburg. Niet het initiatief van de gemeente. Enkele ondertekenaars van de motie waren aanwezig bij dat debat en hebben ook gesproken.
• Daarna is het vooral heel erg stil geweest vanuit de gemeente richting de omgeving. Totdat de nota ter inzage lag voorjaar 2024 (zonder mogelijkheid voor bezwaar en beroep) en er allerijl op twee plaatsen inloopbijeenkomsten werden georganiseerd die bijzonder slecht waren aangekondigd (flyers in veel te weinig brievenbussen).
• En inloopbijeenkomsten nadat de zienswijzen waren ingediend. Uitsluitend het proces en het standpunt van het college werden gedeeld met enkele bewoners. Jaja: uitvoerig besproken.
• Wellicht wordt bedoeld dat er ook een bewonersonderzoek is geweest. In de bundel, bijlage 6 “PWE Inwonersonderzoek naar schone energieopwek in Utrecht” (18-dec-2023). Het onderzochte thema dat met stip het hoogst scoort (77%) “Dat inwoners zo min mogelijk last hebben van geluid van windmolens” wordt in het recente debat, hoewel gevoerd door EenUtrecht, gemakshalve genegeerd.
Ook die conclusie uit een door de gemeenschap betaald rapport is het college kennelijk niet welgevallig.
Dream On ! betrouwbare overheid.