maar laat wel een geurtje na

Het wordt steeds duidelijker dat het op grote schaal toepassen van Biomassacentrales gestookt op houtpellets helemaal geen milieuwinst oplevert maar je mag het wel hernieuwbaar noemen omdat er subsidies op zitten. Minister Wiebes wringt zich in bochten om het allemaal uit te leggen bij monde van een bureau uit Delft. Toch verleende de gemeente Utrecht op 19-nov-2020 een bedrijf op Lage Weide toestemming om Op Groen Te Gaan. Terwijl het bedrijf al sinds 2016 een vergunning had om te starten.

Je kunt je afvragen hoe vaak de gemeentelijke Utrechtse groene lobby per fiets over het veel te smalle fietspad aan de Demkabrug bij de initiatiefnemer is langsgegaan, om het groene motto van onze stad uit te dragen. Er zal wel eens zijn gezegd ‘asfalt maken is niet erg groen hoor’ en “denk aan je imago”. Omdat de herinrichting van de Zuilense ring wat is vertraagd ‘waar we graag echt Utrechts gerecycled asfalt gaan toepassen’, werd onder lichte dwang onderzocht hoe de Tripple Win (van het gas af) kon worden ingezet. Over verbreding van de A27 bij Amelisweerd hebben we het hier niet. In mei 2020 heeft Milieugroep Zuilen haar bedenkingen over de inzet van Biomassa met de gemeente gedeeld en met de initiatiefnemers van asfaltcentrale Lage Weide. Het is niet ‘de minst slechte oplossing’ om van het gas af te gaan. Het is de meest slechte en het is geen oplossing. Of er ooit van bepaalde onderdelen van die vergunning gebruik zal worden gemaakt is zeer de vraag omdat gasbranders gewoon onderdeel blijven van de installatie. Een sterk staaltje Utrechtse greenwashing.

Ondertussen, aan de andere kant van Zuilen waar niemand in het Utrechtse het over heeft, zijn groene kansen blijven liggen bij de verherbouwing van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) langs de Vecht bij Ondiep. Dat geur-gehinderde en klagende burgers sinds de rioolwaterzuiveringsnieuwbouwactiviteiten jarenlang straal zijn genegeerd is genoegzaam bekend maar niemand stoort zich. Dat woningbouwprojecten op de locatie van de voormalige Nederlandse Pakketdienst (NPD) nog voor de formele oplevering van de 343 huur appartementen (De Buurt) en een woontoren voor 629 studenten (Op Dreef) zich in een zwaar geur gehinderd gebied blijken te bevinden wordt nergens hardop gezegd. Sinds dit bekend is worden toekomstige woningbouwprojecten wel met een kritisch oog bekeken (Vechthuis/Jagerskade).

Dat de biovergasser (slibvergister) en de warmtekrachtkoppelingen van het RWZI-terrein zijn geschrapt lijkt niemand zich te realiseren. Daarmee is de gelegenheid verdwenen om met echt restafval (onze poep, jouw rioolslip) iets werkelijk duurzaams te doen. Waarmee warmte aan het warmtenet van Overvecht werd geleverd.

De biovergasser op dit terrein die het jarenlang prima had gedaan is weg. Nu wordt er aardgas verstookt. Dit terwijl de nieuwe RZWI met gemak extra slip uit omringende regio’s aan zou kunnen. Door toepassing van niet bewezen nieuwe technieken. De laatste stap in het slibverwerkingsproces is “uitbesteed” terwijl het voorheen op dit terrein plaatsvond. Vrachtwagens brengen ontwaterd slib weg waar het nutteloos wordt verbrand.

Door inzet van bewoners die via een W.O.B. procedure stukken boven water hebben gekregen worden steeds meer zaken duidelijk.
Wil jij je leefomgeving ook verbeteren, omdat je al stankoverlast ervaart of die wilt helpen voorkomen?
Meldt je aan via vragen AT milieu groep zuilen.nl PUNT

 

Joomla Template - by Joomlage.com