De gemeente Utrecht staat op het punt (instemming van de raad wordt 12 december 2024 verwacht) om industrieterrein Lage Weide (iLW) aan te wijzen als zoekgebied voor wind, terwijl rapporten in opdracht van de gemeente laten zien dat het vanuit het oogpunt van Externe Veiligheid niet kan. In ieder geval ‘op geen enkele locatie op Lage Weide met molens van 270 meter’ zoals is onderzocht. Zie verwijzingen naar die conclusie in het artikel over Motie 366 en elders op de website.
In 2012, 2013 zijn windturbines op Lage Weide al onderzocht. Met tiphoogten 180 meter (4 MW) en 150 meter (3 MW). Veel locaties vielen af i.v.m. Externe Veiligheid. Dat Externe Veiligheid niet iets is waar lichtzinnig mee mag worden omgegaan blijkt uit onderstaande recente voorbeelden van het toepassen van windmolens. Het vraagt om ongelukken. Nog even los van de bewezen overlast en gezondheidsschade voor omwonenden. In het geval van Lage Weide 38000 woningen in de directe invloedsfeer aldus Bosch en van Rijn. Ook los van de hoogtes en los van het sluitend krijgen van de Business Case als met lage molens wordt gewerkt die ook geregeld stil staan om overlast te voorkomen. Zelfs in de waan van de dag moet worden erkend dat Windturbines gevaarlijke machines zijn. Kunnen wel op zee, kunnen wel in open gebied.
Windturbines kunnen niet op een binnenstedelijk industrieterrein.
Onderstaande praktijkvoorbeelden (1 tm 3) van een afbrekende wiek van een turbine in Duitsland, Langenberg-Gütersloh. Tiphoogte 240 meter. Dit type N163/5.X bleek rondvliegende brokstukken op 500 meter af te werpen. De politie sloot uit voorzorg 800 meter af.
Weken later vlogen er nog steeds brokstukken in het rond omdat er geen veiligheidsplan was om het onheil aan te pakken.
De windsnelheid zou slechts 80 km/uur zijn geweest toen de wiek afbrak. De molen was net een jaar oud.
De 4de en vijfde foto’s zijn van andere windmolen ongelukjes hier en daar.
Ook 5 andere industriële locaties afgeketst voor windturbines
In Nederland speelt externe veiligheid vaak een rol bij de locatiekeuze voor windturbines, vooral vanwege risico's zoals het falen van windturbineonderdelen, mogelijke ijsafzetting, de effecten van turbulentie en afstandsregels in verband met infrastructuur en industriële activiteiten. Hier zijn enkele voorbeelden waar externe veiligheid een rol speelde bij de besluitvorming rond windturbineprojecten:
- Amsterdam-Westpoort
In dit industriële gebied werd het plaatsen van windturbines beïnvloed door de nabijheid van chemische bedrijven en tankopslag. Er zijn strikte afstandsregels om te voorkomen dat een falende turbine een kettingreactie zou veroorzaken met gevaarlijke stoffen. De externe veiligheidsrisico’s werden hier zorgvuldig afgewogen. - Haven van Rotterdam
In de Rotterdamse haven spelen risicobronnen zoals pijpleidingen en opslagtanks een rol bij de beslissing over windturbines. De aanwezigheid van zware industrie en olieopslagtanks brengt beperkingen met zich mee om te waarborgen dat de turbines een veilige afstand behouden van potentieel gevaarlijke activiteiten. - Het Eemshavengebied (Groningen)
Dit gebied herbergt zowel industrie als energiecentrales, en daarom gelden hier strenge veiligheidsnormen voor het plaatsen van windturbines. Afstanden tot risicovolle activiteiten zoals gasopslag en petrochemische installaties werden specifiek in acht genomen. - Drenthe en Friesland (naast hoogspanningslijnen en spoorlijnen)
Hier speelden hoogspanningsleidingen en spoorlijnen een belangrijke rol in de externe veiligheidsafweging. Omdat windturbines in bepaalde weersomstandigheden ijsvorming kunnen krijgen dat kan loskomen, is er een risicoanalyse uitgevoerd om afstanden tot infrastructuur en bewoonde gebieden te waarborgen. - Windpark Wieringermeer
In de gemeente Hollands Kroon werden extra voorzorgsmaatregelen getroffen vanwege de nabijheid van hoogspanningsmasten en de nabijheid van Schiphol (wat luchtvaartveiligheidskwesties betreft). Externe veiligheid en luchtverkeersveiligheid werden geïntegreerd in de besluitvorming.
Deze locaties illustreren hoe externe veiligheidsmaatregelen in Nederland de aanleg en het ontwerp van windturbineparken beïnvloeden, waarbij de nabijheid van industrie en infrastructuur een aanzienlijke rol speelt.